Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καρδιαγγειακή άσκηση ή προπόνηση δύναμης;

προπόνηση αντοχής ή προπόνηση δύναμης;

Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση! Αν ρωτούσατε 10 διαφορετικούς γυμναστές, είναι πιθανό να παίρνατε 10 διαφορετικές απαντήσεις. Η απάντηση κάποιου γυμναστή πιθανό να βασίζεται σε αυτά που έχουν δει ότι έχουν βοηθήσει τους πελάτες τους, να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα ή στις προσωπικές τους προτιμήσεις για το ένα είδος άσκησης αντί του άλλου.
 
Δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για το θέμα αυτό, αλλά ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που κάνουν τόσο καρδιαγγειακή άσκηση όσο και προπόνηση με βάρη τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους, τη φυσική κατάσταση ή ακόμα και βελτιωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καθένας από αυτούς τους δύο τρόπους άσκησης κάνει πολύ διαφορετικά πράγματα. Αν το θέμα είναι ο χρόνος, ίσως το καλύτερο θα ήταν να βρείτε έναν τρόπο να χωρέσετε και τα δύο είδη, είτε με το να κάνετε κάθε προπόνηση λίγο μικρότερη (και ίσως πιο έντονη) για να μεγιστοποιήσετε το χρόνο σας, είτε με το να κάνετε και τα δύο, αλλά κάθε ένα περιστασιακά (όπως π.χ. μόλις μία φορά την εβδομάδα το καθένα). Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε, θα βοηθήσει. Μια άλλη λύση για να χωρέσετε στο πρόγραμμά σας την καρδιοαγγειακή άσκηση και την προπόνηση δύναμης είναι να αναζητήσετε προπονήσεις που συνδυάζουν αποτελεσματικά και τα δύο ταυτόχρονα. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube με συνδυαστικές ασκήσεις και επιλογές προπόνησης (συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης με kettlebells) που θα σας δώσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η κυκλική άσκηση, η οποία περιλαμβάνει την άρση βαρών σε ένα κύκλο ασκήσεων χωρίς ενδιάμεση ανάπαυση, είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να προσθέσετε το αερόβιο στοιχείο στις προπονήσεις δύναμης.

 

Προπόνηση δύναμης

 

Η προπόνηση με βάρη είναι σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, όσο μεγαλύτερους μυς έχετε, τόσο υψηλότερος θα είναι ο μεταβολισμός σας, άρα θα καίτε περισσότερες θερμίδες ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας. Αλλά οι πραγματικοί αριθμοί που εμπλέκονται σε μια ολόκληρη ημέρα "έξτρα" καύσης θερμίδων λόγω επιπλέον μυϊκής μάζας είναι σχετικά μικροί σε σχέση με τη "μεταβολική ώθηση" που αποδίδεται στην προπόνηση δύναμης.

Ο δεύτερος λόγος είναι περισσότερο σημαντικός εάν περιορίζετε την πρόσληψη θερμίδων σας για να χάσετε βάρος. Εάν δεν κάνετε προπόνηση δύναμης κατά τη διάρκεια της δίαιτας, μέχρι και 30% του βάρους που θα χάσετε μπορεί να προέλθει από την απώλεια μυϊκής μάζας, και αυτό δεν πρόκειται να είναι υγιές σε βάθος χρόνου. Η καλή τόνωση και δύναμη των μυών είναι απαραίτητη μια υγιή και λειτουργική ζωή. Μπορείτε να περιορίσετε την απώλεια μυϊκής μάζας στο 3-5% της συνολικής απώλειας βάρους κάνοντας μέτρια προπόνηση δύναμης που θα περιλαμβάνει δύο προπονήσεις για όλο το σώμα ανά εβδομάδα. Επίσης, η προπόνηση δύναμης βοηθάει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, της ισορροπίας, καθώς και σε πολλά άλλα σημαντικά πράγματα.

 

Καρδιαγγειακή προπόνηση

 

Η αερόβια άσκηση είναι επίσης σημαντική. Όχι μόνο βελτιώνει την υγεία και τη συνολική φυσική κατάσταση με τρόπους που η προπόνηση δύναμης δεν μπορεί από μόνη της, αλλά είναι πραγματικά ο βασιλιάς στο κάψιμο των θερμίδων. Αν η απώλεια βάρους είναι ο στόχος σας, πρέπει να ξέρετε ότι η καρδιαγγειακή άσκηση καίει πολύ περισσότερες θερμίδες ανά ώρα και ανεβάζει το μεταβολισμό σας μετά το τέλος της άσκησης (ειδικά μετά από έντονες προπονήσεις), με αποτέλεσμα την πολύ μεγαλύτερη καύση θερμίδων από μία προπόνηση δύναμης. Εάν αισθάνεστε πολύ απασχολημένος για να τα χωρέσετε όλα στο πρόγραμμα, να θυμάστε ότι οι μικρές καρδιαγγειακές προπονήσεις μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές - ίσως και πιο αποτελεσματικές - με τις καρδιαγγειακές προπονήσεις σε χαμηλότερο επίπεδο έντασης. Η μέθοδος γυμναστικής Tabata, η διαλειμματική προπόνηση, αναερόβια/σπριντ προπόνηση: Όλοι αυτοί είναι τρόποι για να εντάξετε τη γυμναστική και το κάψιμο θερμίδων μέσα στη μέρα σας διαθέτοντας τον ελάχιστο χρόνο.

Όπως μπορείτε να δείτε κι εσείς, η ερώτηση αυτή φαίνεται απλή, αλλά η απάντηση είναι πολύ περίπλοκη. Οι περισσότεροι γυμναστές θα σας πουν να κάνετε και τα δύο, και τώρα γνωρίζετε κάποιους ρεαλιστικούς τρόπους για να κάνει ακριβώς αυτό, ακόμη και σε περιορισμένο χρόνο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα σας βοηθά να κάνετε την απόφαση που θα υποστηρίξει καλύτερα τους ατομικούς σας στόχους υγείας και φυσικής κατάστασης.

 

 


 

Βρείτε περισσότερες συμβουλές άσκησης και υγείας στο blog μας!