Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πώς να φτιάξεις το δικό σου γυμναστήριο στο σπίτι

γυμναστήριο στο σπίτι

Για όποιον το έχει δοκιμάσει, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα πλεονεκτήματα ενός γυμναστηρίου στο σπίτι: 

✓ δεν έχει ποτέ συνωστισμό

✓ βρίσκεις ελεύθερο το όργανο που προτιμάς

✓ παίζει πάντα τη μουσική που σου αρέσει

✓ δεν χρειάζεται να ψάχνεις για parking

 

Ωραία, αλλά το κόστος δε συγκρίνεται, θα πείτε. Αν κάνετε τους υπολογισμούς θα δείτε ότι δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα αν σκεφτείτε ότι: Μια τυπική συνδρομή γυμναστηρίου κοστίζει 35€ το μήνα, σύνολο 420€ το χρόνο. Ένα γυμναστήριο στο σπίτι εξαλείφει τα μηνιαία έξοδα, ενώ κάνει περισσότερο πιθανό να επωφεληθείτε πραγματικά από αυτό αφού θα χρησιμοποιείτε την επένδυσή σας και δεν θα ανήκετε στο 30% των μελών του γυμναστηρίου που τα παρατάνε κάθε χρόνο.

 

Διαλέξαμε για εσάς κάποια βασικά κομμάτια εξοπλισμού ενός οικιακού γυμναστηρίου : 

 

Όργανο Cardio (Αερόβιας άσκησης)

Απαραίτητο! Όργανα αερόβιας άσκησης είναι οι διάδρομοι, τα ελλειπτικά και φυσικά τα κλασσικά στατικά ποδήλατα ή τα spin bikes. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να χάσετε βάρος, να αυξήσετε την αντοχή σας ή απλά για καρδιαγγειακή άσκηση, προθέρμανση και αποθεραπεία.

 

Ρυθμιζόμενος Πάγκος ασκήσεων

Ένας ρυθμιζόμενος πάγκος θέτει τη βάση για εκατοντάδες ασκήσεις από ασκήσεις κωπηλατικής με αλτήρες έως και πιέσεις πάγκου. Συνδυάστε τον με ορθοστάτες για τη μπάρα σας ή και μαξιλάρι δικεφάλων για τους αλτήρες σας. Αν ο πάγκος σας δε ρυθμίζεται για ασκήσεις κοιλιακών θα χρειαστείτε ένα επίπεδο πάγκο που να γίνεται και κατακλινής για τις ασκήσεις άνω και κάτω κοιλιακών.

 

Μπάρες και δίσκοι

Αντίθετα με τις κλασικές μπάρες που τυπικά ζυγίζουν λιγότερο από 15 κιλά, μία ολυμπιακή μπάρα 20 κιλών μπορεί να χειριστεί μεγάλα βάρη χωρίς να λυγίζει μόνιμα. Το μεγαλύτερο βάρος της την κάνει πιο σταθερή όταν βάζετε και αφαιρείτε δίσκους. Αν ενδιαφέρεστε για το δάπεδό σας, τότε οι δίσκοι με λάστιχο είναι τα βάρη που χρειάζεστε.

 

Kettlebells από 9,50€

Υπάρχει λόγος για τον άκομψο σχεδιασμό: Το κέντρο βάρους ενός kettlebell μετατοπίζεται κατά τη διάρκεια της άσκησης αυξάνοντας τη δυσκολία. Καλό θα είναι να πάρετε διάφορα μεγέθη για διαφορετικές ασκήσεις και δυσκολία.

 

Λάστιχα αντίστασης από 2,60€

Δεν είναι κατάλληλα μόνο για την κινητικότητα, αλλά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και για να κάνετε το βάρος του σώματός σας να κινείται όπως στα pushups και τα pullups πιο εύκολα ή πιο δύσκολα. Πιασμένα στα άκρα μιας μπάρας  , μπορούν να αυξήσουν τη δυσκολία όταν σηκώνετε βάρη όπως τα σκουότ και οι πιέσεις.

 

Ιμάντες προπόνησης από 29,90€

Ένα ολοκληρωμένο εργαλείο προπόνησης από μόνο του, ο ιμάντας προπόνησης είναι επίσης το απόλυτο αξεσουάρ προπόνησης. Τοποθετήστε έναν ιμάντα στον κλωβό δύναμης και αποκτήστε τη δυνατότητα για 100 ασκήσεις σωματικού βάρους διαφορετικής δυσκολίας. Οι ιμάντες προπόνησης είναι επίσης φορητοί και είναι έτσι ιδανικοί για άσκηση σε εξωτερικό χώρο.

 

Αλτήρες από 2,60€

Οι αλτήρες είναι τα πιο ευέλικτα βάρη που μπορείτε να έχετε. Χρησιμοποιήστε έναν κάθε φορά για να αναπτύξετε σταθερότητα, ή   ένα ζευγάρι για να χτίσετε τη δύναμή σας. Αν έχετε έλλειψη χώρου, μπορείτε να πάρετε ρυθμιζόμενους αλτήρες που μπορούν να αντικαταστήσουν ένα ολόκληρο ράφι συμβατικών αλτήρων σχεδόν στη μισή τιμή.

 

Foam Rollers από 11,80€

To foam roller αντιμετωπίζει τα σφιγμένα σημεία στους μύες, χαλαρώνει τους συνδέσμους και αυξάνει το εύρος της κίνησης. Χρησιμοποιήστε το πριν και μετά την προπόνηση για να ενισχύσετε την απόδοση και να επιταχύνετε την ανάρρωση των μυών. Ξεκινήστε με τις γάμπες και συνεχίστε προς το υπόλοιπο σώμα, μπροστά και πίσω.

 

Προστατευτικά δάπεδο

Τα  γυμναστήρια το χρησιμοποιούν και καλό είναι να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Τα δάπεδα αυτά θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε το δάπεδο αλλά και τα βάρη από φθορές ενώ θα αποδυναμώσουν τον ήχο των βαρών που πέφτουν.

 

Εννοείται ότι υπάρχουν πάρα πολλά μικροόργανα που βοηθούν σε συγκεκριμένες ασκήσεις ώστε πάντα να έχετε ποικιλία στην προπόνησή σας και να μην είναι ποτέ βαρετή. 

 

Θέλεις βοήθεια για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός γυμναστηρίου προσωποποιημένου στο δικό σου χώρο;

Διάβασε περισσότερα και στείλε μας το μήνυμά σου!

 

 


 

Βρείτε περισσότερες συμβουλές άσκησης και υγείας στο blog μας!