Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελλειπτικό Μηχάνημα: Τι γυμνάζει και πώς να επιλέξω;

ελλειπτικό μηχάνημα

1. Ελλειπτικό μηχάνημα: Γιατί να το επιλέξω για τη γυμναστική μου;

 

Γιατί: Είναι μια υψηλής αποδοτικότητας αερόβια γυμναστική για όλο το σώμα, που βασίζεται στις ειδικές ελλειπτικές κινήσεις. Οι κινήσεις αυτές ενεργοποιούν το μεταβολισμό και τονώνουν τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, χωρίς να προκαλούν κραδασμούς και αχρείαστη ένταση πάνω στις αρθρώσεις και στους συνδέσμους. Κατασκευάστηκε για να καλύψει την ανάγκη για προσομοίωση της ανθρώπινης κίνησης κατά τη βάδιση, μεταφέροντας ταυτόχρονα αντίσταση τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα. Αποτελεί ουσιαστικά ένα “υβριδικό” μηχάνημα γυμναστικής που συνδυάζει το διάδρομο, το stepper και το στατικό ποδήλατο. Αποτελείται από ένα κάθετο τροχό σε σχήμα ωοειδές, στον οποίο είναι προσαρτημένα τα πεντάλ για τα πέλματα και από δυο βραχίονες για τα χέρια οι οποίοι κινούνται ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο. Το σύστημα κάθετου τροχού και πεντάλ προσδίδει μια ελλειπτική κίνηση στα κάτω άκρα κατά την άσκηση.

 

άσκηση σε ελλειπτικό μηχάνημα

Τι γυμνάζουμε : Με το σωστό όργανο και το κατάλληλο πρόγραμμα, σχεδόν τα πάντα :

Καρδιαγγειακό & σύστημα, μύες ποδιών και ισχίων. Βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με το διάδρομο είναι η έλλειψη κραδασμών κατά την άσκηση. Αποτελεί επομένως μία ολοκληρωμένη, ασφαλή άσκηση για άτομα με μυοσκελετικά προβλήματα, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης.


Πλεονεκτήματα : Ακόμα φυσικότερη κίνηση, ταυτόχρονη εκγύμναση χεριών – ποδιών, δυνατότητα αντίθετης κίνησης (προς τα πίσω), ασφαλές για τα γόνατα, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες.

 

Καταλληλότητα : Για όλους όσους επιθυμούν να γυμνάζονται χωρίς ιδιαίτερους κραδασμούς και χωρίς να επηρεάζονται από τον καιρό και τις εξωτερικές συνθήκες. 

 

Συστήνονται κυρίως για: Βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, αύξηση του μεταβολισμού, καύση θερμίδων, μείωση λίπους, ταυτόχρονη εκγύμναση άνω και κάτω άκρων.

ελλειπτικά toorx

2. Πώς να επιλέξω το σωστό ελλειπτικό και τι να προσέξω πριν την αγορά ;

 

Τα βασικά σημεία που διαφοροποιούν τα ελλειπτικά μηχανήματα και καθορίζουν τη σωστή επιλογή- πάντοτε  ανάλογα με το σωματότυπο και το επίπεδο του χρήστη - είναι σε γενικές γραμμές:

  • Βάρος δίσκου : Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική άσκηση στο ελλειπτικό είναι το βάρος του δίσκου (τροχού). Όσο μεγαλύτερος και επομένως βαρύτερος είναι ο δίσκος, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίσταση και το παραγόμενο έργο κατά την άσκηση. Πράγμα που είναι και το ζητούμενο στην αερόβια άσκηση.
  • Μήκος διασκελισμού : Το μήκος διασκελισμού εξαρτάται από το μέγεθος του δίσκου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο τροχός, αυξάνεται ο διασκελισμός (άνοιγμα βήματος) του χρήστη και επομένως μειώνεται το ύψος της έλλειψης μειώνοντας την επιβάρυνση των αρθρώσεων. Ιδιαίτερα αν ο ασκούμενος είναι ψηλός, θα ασκηθεί πραγματικά αποτελεσματικά σε ένα όργανο που δίνει μεγαλύτερο διασκελισμό.
  • Ύψος έλλειψης : Τα ελλειπτικά με τεχνολογία extented motion όπως το ελλειπτικό KETTLER UNIX 10 EXT (εκτεταμένος διασκελισμός με ελάχιστο ύψος έλλειψης – βάδισμα τύπου cross country ski) εκτός του πλεονεκτήματος του μήκους διασκελισμού που αυξάνει σημαντικά, πλεονεκτούν στο ότι δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις στα γόνατα εξαιτίας του χαμηλού ύψους έλλειψης και της σχεδόν επίπεδης ,ως προς το έδαφος, κίνησής τους.
  • Απόσταση μεταξύ των πεντάλ : Όσο μικρότερη η απόσταση των πεντάλ τόσο μικρότερο είναι το άνοιγμα μεταξύ των ποδιών ,άρα και μικρότερη επιβάρυνση των αρθρώσεων καθώς δεν παραμορφώνεται η στάση του σώματος.
  • Θέση τροχού : Τα ελλειπτικά με οπίσθιο τροχό ταιριάζουν περισσότερο σε ασκούμενους που δεν γυμνάζονται καθημερινά. Αν έχετε προβλήματα με τις αρθρώσεις σας προτιμήστε ελλειπτικό με σύστημα εκτεταμένου διασκελισμού καθώς επιτυγχάνουν μακρύτερο και πιο επίπεδο διασκελισμό που μιμείται το cross country ski και δεν ταλαιπωρούν τα γόνατα. Τα ελλειπτικά με εμπρόσθιο τροχό προσφέρουν επίσης μια κίνηση που δεν επιβαρύνει τα γόνατα και προσφέρει πιο έντονη και αθλητική κίνηση, ιδανική για όσους ασκούνται καθημερινά.
  • Σταθερότητα : το ελλειπτικό μηχάνημα πρέπει κατά τη διάρκεια της άσκησης να διατηρεί τη σταθερότητά του. Στα πτυσσόμενα ή αναδιπλούμενα ελλειπτικά η σταθερότητα του σκελετού μειώνεται.
  • Σύνδεσμοι τριβής : Βρίσκονται στα σημεία ένωσης (αρθρώσεις) των βραχιόνων του ελλειπτικού που δέχονται & την μεγαλύτερη καταπόνηση. 
  • Πέλματα : Προτιμήστε ρυθμιζόμενα πέλματα ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν άμεσα στο σωματότυπο του ασκούμενου. 
  • Ρύθμιση αντίστασης, μέτρηση απόδοσης έργου : Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας το ελλειπτικό μηχάνημα μπορεί να είναι Μαγνητικό ή  Μαγνητικό ελεγχόμενο από ηλεκτρικό μοτέρ ή επαγωγικό. Διαφέρουν ως προς την δυνατότητα επιλογής αντίστασης : χειροκίνητα, από την κονσόλα ελεγχόμενα από ηλεκτρικό μοτέρ, και την μέτρηση του παραγόμενου έργου, ένδειξη αντίστασης σε Watt κλπ .

Η συμβουλή μας : Επιλέγετε πάντα επώνυμα όργανα γυμναστικής, από αναγνωρισμένη εταιρεία, εργονομικά και πιστοποιημένα ώστε να έχετε ασφαλή και άνετη άσκηση αλλά και εξασφαλισμένη εγγύηση και κάλυψη ανταλλακτικών. Παρεχόμενη υποστήριξη (π.χ. συνοδευτικά εγχειρίδια, πρώτη συναρμολόγηση από υπεύθυνους επίσημης αντιπροσωπείας, κ.λ.π.).

 

Ελέγξτε πριν την αγορά:

  •   Επώνυμο όργανο με εγγύηση ελληνικής αντιπροσωπείας.
  •   Αντίσταση ανάλογη με το επίπεδο και τις ανάγκες σας.
  •   Διασκελισμό ανάλογα με το ύψος σας.
  •   Δυνατότητα προγραμμάτων και εισαγωγής δεδομένων χρήστη.
  •   Ανθεκτικότητα (π.χ. μέχρι ποιο σωματικό βάρος ενδείκνυται).
  •   Ευκολία μετακίνησης κι αποθήκευσης (π.χ. αν έχει ροδάκια για να μετακινείται).

Ελλειπτικά Kettler | Ελλειπτικά Toorx | Ελλειπτικά Nordictrack | Ελλειπτικά ProForm | Ελλειπτικά Amila