Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διάδρομος και Θόρυβος : Tips για να τον αποφύγουμε

simvoules-gia-miosi-thorivou-sto-diadromo-gimnastikis

1. Πόσο θορυβώδης είναι τελικά ένας διάδρομος;

 

Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να αποφύγουμε ανεπιθύμητους και αχρείαστους θορύβους στην καθημερινότητα μας, είτε γιατί θέλουμε να γλυτώσουμε από τα παράπονα του γείτονα, την ενόχληση των συγκατοίκων είτε ακόμη και από την περιττή ηχορύπανση.
Ο διάδρομος από τη φύση του δεν είναι το πιο ''ήσυχο'' όργανο αερόβιας άσκησης, ωστόσο ο ήχος που παράγεται εξαρτάται από διάφορους παράγοντες και κυμαίνεται σε ένα εύρος επιπέδων.

Συγκριτικά οι μαγνητικοί διάδρομοι είναι πιο αθόρυβοι, αλλά αυτό δεν αποτελεί κάποιο κανόνα, διότι τα σύγχρονα μοντέλα ηλεκτρικών διαδρόμων έχουν φέρει τα παραγόμενα decibel σε χαμηλότερες τιμές.

Τα βασικά που χρειάζεται να εξετάσουμε είναι η προέλευση του θορύβου, ποια σημεία του διαδρόμου τον εξαλείφουν και πως μπορούμε να δράσουμε εμείς για να πετύχουμε την πολυπόθητη ηχομόνωση!

 

2. Κύριες Πηγές

 

Το μοτέρ. Αν πρόκειται για ηλεκτρικό διάδρομο τότε η λειτουργία του μοτέρ θα προκαλέσει σε ένα βαθμό ήχο, ο οποίος όμως μπορεί να ταυτιστεί με εκείνον μιας απλής οικιακής συσκευής. Οι πιο σύγχρονες και ποιοτικές κατασκευές έχουν κατορθώσει, ακολουθώντας κάποια πρότυπα σίγασης, να μειώσουν αρκετά το επίπεδο έντασης σε σημείο που μπορεί να μην γίνεται αντιληπτό στην προπόνηση μας.

 

Ο βηματισμός. Ο τρόπος που βαδίζουμε είναι μία βασική αιτία για την παραγωγή θορύβου. Έτσι ένα απλό περπάτημα δεν θα αναστατώσει τόσο εύκολα τους γύρω μας, σε αντίθεση με ένα πολύ έντονο τρέξιμο το οποίο γίνεται αρκετά πιο αισθητό.

 

Μηχανικές βλάβες. Στην περίπτωση που παρατηρήσουμε ασυνήθιστους θορύβους τότε ίσως να πρόκειται για κάποια δυσλειτουργία και θα πρέπει να απευθυνθούμε σε τεχνικό. Μία συνηθισμένη απορρύθμιση που συνδυάζεται με παραγωγή θορύβου είναι η μετατόπιση του ιμάντα τρεξίματος.

 

Εντοπίζοντας την αιτία θα ξέρουμε πως να δράσουμε ώστε να μην «φωνάζει» πλέον τόσο ο διάδρομος μας. Αν το πρόβλημα είναι το μοτέρ, τότε μπορείτε να επιλέγετε χαμηλότερες ταχύτητες με ενδιάμεσα διαστήματα εντατικού τρεξίματος ώστε να γλυτώσετε το συνεχόμενο βουητό. Σε περίπτωση που το στυλ προπόνησης σας είναι αρκετά επιθετικό και δεν ταυτίζεται με τις προδιαγραφές του διαδρόμου αυτό ίσως εντείνει την φασαρία, οπότε μια καλή κίνηση θα ήταν να επανεξετάσετε τη χρήση. Επίσης ο σωματότυπος του ασκούμενου είναι κάτι που επηρεάζει  πόσο ηχητική ένταση θα παράγεται κατά την προπόνηση.


Κάποιες φορές δεν είναι τόσο εύκολο να διακρίνουμε την πηγή, οπότε σε μια τέτοια κατάσταση μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο τεχνικού σφάλματος και επικοινωνήστε άμεσα με τον υπεύθυνο για την συντήρηση του διαδρόμου.

 

3. Χαρακτηριστικά Διαδρόμου που μειώνουν τον θόρυβο
 

entasi-ichou-db

Επιφάνεια Τρεξίματος. Όταν οι διαστάσεις της επιφάνειας τρεξίματος (μήκος & πλάτος) είναι πιο μεγάλες τότε ο ήχος της κρούσης από τα βήματα μας μειώνεται σημαντικά.

 

Αντικραδασμική Προστασία. Ένα δάπεδο που συνοδεύεται με πιο ενισχυμένη και προηγμένη τεχνολογικά αντικραδασμική προστασία θα σας προσφέρει πιο αθόρυβη άσκηση.

 

Σταθερότητα. Ουσιαστικά πρόκειται για την στιβαρότητα. Ανάλογα με το καθαρό βάρος της κατασκευής, ο διάδρομος θα παραμένει σταθερός και θα αποφεύγονται έτσι ήχοι από την κίνηση των παρελκομένων.

 

Ποιότητα Κατασκευής. Οι επώνυμες κατασκευές χρησιμοποιούν πιο ποιοτικά μέρη για την σύνθεση του διαδρόμου. Πέρα από αυτό επιτυγχάνουν την καλύτερη δομή μέσα από την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση τους. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα παραγόμενα decibel και βελτιώνεται η εμπειρία χρήσης.

 

Με σειρά προτεραιότητας θα λέγαμε ότι η ποιότητα κατασκευής έρχεται πρώτη και ακολουθούν η σταθερότητα, το σύστημα απορρόφησης κραδασμών και τέλος το μέγεθος της πλατφόρμας τρεξίματος.


 

 

4. Συμβουλές για την επιπλέον μείωση του θορύβου
 

sintirisi-diadromou-kai-thorivos

Δάπεδο προστασίας. Η κύρια χρήση του δαπέδου προστασίας είναι η αποφυγή αλλοιώσεων αν το όργανο τοποθετείται σε ευαίσθητες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα ξύλο. Βέβαια έχει την ιδιότητα να απορροφά μέρος των δονήσεων και των κραδασμών κάτι που θα σας βοηθήσει αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με θορύβους.

 

Σπρέι Σιλικόνης. Χρησιμοποιώντας την σιλικόνη σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών για την συντήρηση του διαδρόμου, λιπαίνεται η επιφάνειας μεταξύ πλατφόρμας και ιμάντα τρεξίματος, με αποτέλεσμα να περιστρέφεται πιο ομαλά χωρίς φασαρία.

 

Καθαρισμός. Μια τακτική ρουτίνα καθαρίσματος θα βοηθήσει στην καλή απόδοση του οργάνου σε βάθος χρόνου. Απομακρύνοντας τη σκόνη και γενικά ότι μπορεί να συμφορηθεί στα μηχανικά μέρη, απομακρύνουμε παράλληλα και θορύβους που μπορεί να εμφανιστούν.
 
Service. H πρόληψη αποτελεί σημαντικό κομμάτι επίσης για την εύρυθμη λειτουργία του διαδρόμου. Αν διαπιστώσετε τυχόν ανεξήγητους ήχους χρειάζεται να επικοινωνήσετε με κάποιον τεχνικό, ώστε να σας κατευθύνει αναλόγως. Ανεξάρτητα από αυτό καλό θα ήταν ανά διαστήματα να πραγματοποιείται ένας γενικός έλεγχος.

 

Δοκιμή πριν την αγορά. Αν έχετε ανησυχία σχετικά με το πως ακούγεται ο διάδρομος σε λειτουργία, θα ήταν χρήσιμο πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε αγορά να δοκιμάσετε οι ίδιοι τις δυνατότητες και επιδόσεις του οργάνου.

 

Μηχανική Τρεξίματος. Η κατάλληλη τεχνική τρεξίματος μειώνει τον ήχο που παράγεται κατά τη διάρκεια της προπόνησης σας. Διατηρώντας σωστή στάση σώματος αποφεύγονται απότομα πατήματα πάνω στο διάδρομο και έτσι εκτελούμε με βέλτιστο τρόπο την άσκηση.

 

Ενδυμασία. Επιλέξτε ανάλαφρα αθλητικά ρούχα με καλή εφαρμογή που δεν θα προσθέσουν επιπλέον βάρος στο διάδρομο και θα σας διευκολύνουν κατά την άσκηση. Φορέστε επίσης αθλητικά υποδήματα τρεξίματος για την μέγιστη απορρόφηση κραδασμών και την ελάχιστη δυνατή κρούση.

 

Συνοπτικά για να μείνετε ικανοποιημένοι με την επιλογή σας θα πρέπει να προσέξετε το τρίπτυχο ποιότητα κατασκευής/επωνυμία, τεχνικές προδιαγραφές και χρήση.